2009-03-27 16:58:50• hírek • Czinzel László

Jing-Jang játék a Művészeti Múzeumban

Ez az idei év első nagyszabású képzőművészeti eseménye - jelentette be Felicia Grigorescu, a múzeum művészeti osztályának vezetője a Fekete-Fehér című tárlat megnyitóján.

És mindez Lini Enikő szatmári születésű kolozsvári képzőművész érdeme - tette hozzá, aki felvetette a fekete-fehér dualitásának tematikáját, és ennek a felkérésének 31 alkotó tett eleget Európa minden részéből. A romániai kiállítók mellett magyarországi, francia, lengyel és német művészek munkái is szerepelnek a szatmári közönség számára szokatlan, avantgárdnak számító tárlaton.

 

Művészeti alkotások ritkán redukálódnak erre a két színre, ezért is jelentett hatalmas kihívást ennek megjelenítése az alkotók számára - állította megnyitó beszédében Dobribán Emil, a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Egyetem tanára. Dobribán szerint sokáig e két szín a festészet mostohagyereke volt. Az impresszionisták egyenesen megtagadták használni őket, mivel oly sok más szín áll a rendelkezésünkre, holott a feketének, a fehérnek és a szürkének rengeteg jelentéstartalma van - tette hozzá.

Összesen tíz szatmári művész vesz részt munkáival a kiállításon, ami egyúttal a Szatmári Kulturális napok megnyitójának is tekinthető - emelte ki beszédében Eugen Munteanu, a Szatmár Megyei Képzőművészeti Szövetség elnöke. A filmezés és a fotózás is ezekkel az árnyalatokkal kezdte, amelyben benne rejlik a jó és a rossz kettőssége. Munteanu úgy véli, azért is időszerű ez a kiállítás, mert még mindig a fekete-fehér hónap uralkodik az időjárásban, vagyis a tél.

Erdős Judit muzeológus szinten a fekete-fehér párosításban rejlő kihívást hangsúlyozta ki, mert amíg a grafikus és a fotós számára nem jelent akadályt ezen két szín megjelenítése, addig egy festő egész másképp kell megközelítse a témát. Szerinte kiemelkedik a tárlatból Adrian Golban és csapatának videóinstallációja, a Papír performance, amelyben a mozgókép mellett hangokat is hallhatunk.

a kiállítás megnyitóján több műértő is felszólalt

Érdekes alkotások láthatók a tárlaton

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: